Gender Trilogy in Dat Bolwerck Zutphen (NL)

Gender Trilogy 16 juli / 18 september 2022 woe – zo, 11.00 tot 17.00 uur toegang gratis

Gender is iets wat in ons leeft, een potentie in ons allen. Hoe komt die potentie tot bloei als we ons ontdoen van culturele begrenzingen en opgelegde regels?

Dat Bolwerck presenteert in samenwerking met Theater Hanzehof de tentoonstelling Gender Trilogy, die onze historische en lokale gender-denkbeelden uitdaagt en daarbij de restricties van stereotypes overstijgt. De presentatie bij beide instellingen laat een trilogie van het werk van beeldend kunstenaar Diana Blok (1952) zien, in wiens werk gender, performance en theater een centrale rol spelen. De tentoonstelling behelst drie series: Adventures in Cross-Casting (1997-2018), Gender Monologues (2016-2022) en Beyond Gender (2021). Alle drie tezamen laten zij de ontwikkeling en tevens een aanhoudende focus in het werk van Diana Blok zien, van de jaren negentig tot nu.

Gevangen in fotografie en op film zal het publiek bekende gezichten ontdekken onder veronderstelde fictieve identiteiten, waarbij de beperkingen van het geslacht via de verbeelding worden overschreden. Door de specifieke samenstelling van acteurs met diverse culturele achtergronden betreden wij een dialoog waar gender, tijd, geschiedenissen, helden en mythen herzien en vernieuwd worden. Deze dialoog is hard nodig, want ook in Nederland is genderongelijkheid nog altijd een dagelijkse realiteit.‍

Ter gelegenheid van de tentoonstelling is bij één foto uit de serie Beyond Gender een compositie ontstaan van de Iraanse componiste Aftab Darvishi (www.aftabdarvishi.com). De compositie heet Requiem for one Leaf en is in een bijzondere confrontatie met de foto, voor het eerst ooit, te beluisteren tijdens Gender Trilogy.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Gender Trilogy bij Dat Bolwerck en Theater Hanzehof, worden twee nieuwe Gender Monologues, vertolkt door Serah Meijboom en Kharim Amier, acteurs uit de regio van Zutphen, aan de serie toegevoegd. Jongerentheatergroep Woest Oost (www.woestoost.nl) zal een theaterstuk creëren geïnspireerd op het werk van Diana Blok. Het zal tijdens een nog nader te bepalen avondopenstelling van Dat Bolwerck gepresenteerd worden.

Naast de drie genderseries toont Dat Bolwerck het nieuwe werk Drawing the Waves, een samenwerking tussen Diana Blok en beeldend kunstenaar Ruthi Helbitz Cohen (www.ruthihelbitz.com). Tekeningen op de pagina’s van Virginia Woolf’s roman “The Waves” door Ruthi Helbitz Cohen werden geplaatst op de kust van de Noordzee. Dit proces werd gefotografeerd en gefilmd door Diana Blok, die de onverwachte transformaties van de tekeningen volgde met stills en video’s en ons toelaten een derde taal te ontdekken onstaan uit de confrontatie met het onverwachte.

Met dank aan: VSBfonds, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, Gemeente Zutphen en het Wijnhuisfonds.